Fejlesztési terület

A képgalériában szereplő képek azt a területet mutatják – mint fejlesztési területet – , amelyet 2003-ban vásárolt meg Önkormányzatunk a Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaságtól.
A vásárolt terület mindösszesen 13 hektár 7338 négyzetméter volt.
Két részre osztottuk a területet, 3 hektár 1343 négyzetmétert ipari célú felhasználásra jelöltünk meg.
 Az erdő felett levő 10 hektár 5995 négyzetméteres területen a rendezési tervben kisvárosias beépítést céloztunk meg.
 
Az ipari területet értékesítettük, amelyen ma üzemanyag forgalmazás történik. Ez a funkció kézenfekvő volt, hisz eredetileg is ezt a célt szolgálta a rajta levő iparvágánnyal és kiszolgáló épültekkel együtt.
A több mint 10 hektáros területen a tisztított állapotban átvett üzemanyag tárolókat elbontottuk, a belőle nyert vasanyagot értékesítettük.Elvégeztettük a környezetvédelmi vizsgálatot, melynek tanúsága szerint, a területen nincs semmilyen szennyezés, lakóházak építésére alkalmas.
A bontás után maradt felépítmények – amelyek az elbontott tárolók ,,házai” voltak -, beépíthetőek.
A statikai vizsgálatok alapján, és a még fennmaradt -1968-ban készült – rajzok alapján megállapítható, hogy a felépítmények 4 méter mély vasbetonalappal rendelkeznek. Elvileg 3 szintes épületet bírnának meg. Vízszigetelése kitűnő.Készítettünk egy tervet a beépítésre, melynek külső és belső megjelenítése mellékletünkben látható.
Az általunk és a tervező által elképzelt épületen kívül számos variáció képzelhető el, a meglévő 20 db felépítménybe. Figyelembe véve azt, hogy kör alakú és 23 méter átmérőjű valamennyi, illetve a falmagasság 6 méter, amely vízszintesen 2 méterenként, függőlegesen 4 méterenként vasbeton koszorúval van megerősítve. Mivel az egész alapterület alatt (415 négyzetméter) értendő a 4 méteres alap, ezért a meglévő betonozás már megfelel a szerelőszintnek.
Fenti felépítményeken kívül van még a területen egy 446 négyzetméteres 6 méter magas egyterű, könnyűszerkezetes épület, egy szoba-konyhás portáslakás, 3 db víztározó, kiépített tűzi vízrendszer és villamos hálózat. A felépítményekhez földkábelen jut el az áram, a közvilágítási rendszer oszlopokra van szerelve. A terület be van kerítve 2,4 méter magas kerítéssel.
A felépítmények utcákba vannak rendezve, az utak aszfaltosak.
A felépítmények és az utak, illetve az egy részen aszfaltozott közterületen kívül hatalmas csaknem 90 ezer négyzetméter zöld területtel számolhatunk.
A területnek három tulajdonosa van, két hazai vállalkozás mellett az Önkormányzat is rendelkezik itt tulajdon joggal.
Annak idején, amikor a vásárlás mellett döntött Önkormányzatunk, még létezett a bérlakás program. Sajnos ezt levették akkor (2003-2004) a palettáról.Az időközben elkészíttetett víz-és csatornatervek remélhetően még használhatók lesznek, amennyiben valamilyen formában támogatást kap a bérlakásépítés és meg tudjuk – a befektetőkkel együtt – közös erővel valósítani a korábbi álmot.
Természetesen, amennyiben olyan megkeresés érkezik, amely munkahelyteremtésre használná a területet, a Képviselő-testület nem fog akadályt gördíteni az efféle beruházás elé sem.2010. május 6.
Kálmán Józsefné2014-et írunk, még mindíg nem sikerült hasznosítani fejlesztési területet. A területnek továbbra is három fő tulajdonosa van. Jelentős területe van a Lábatlani székhelyű Tarjánpuszta Lakópark Kft-nek. Az egyenként 415 négyzetméteres felépítményből a Kft tulajdonosa 9 db-ot vásárolt.
8 db felépítmény tulajdonosa a a hozzá tartozó területtel a Győri Székhelyű H-Zöld Kerpunkt Kft. 
3 db felépítmény és az ahhoz tartozó terület tulajdonosa tarjánpuszta Község Önkormányzata. A község tulajdonában van még az ugynevezett kapus épület, a 460 négyzetméter nagyságú egyterű raktárépület a hozzájuk tartozó több, mint 1 hektáros területtel együtt. Önkormányzatunk birtokolja az utakat és árkokat. Tulajdonunk a villamos és tüzivíz hálózat. 
Fenti adatokat alátámasztja a Földhivatali nyilvántartás. 
Fentiekből látszik, hogy továbbra sem adtuk el senkinek sem a tulajdonunkat. Sem az Önkormányzat, sem a másik két befektető. 
Egyezséget kötöttünk egymás között, hogy csak együtt lépünk e terület hasznosítását illetően. 
Amennyiben vásárló jelentkezne e területre, és az megfelelő célt tud bemutatni, bizonyára minden érdekelt megvizsgálja az eladás lehetőségét is. De nem minden áron. Kálmán Józsefné polgármester
2014. októberében
© 2024 Minden jog fenntartva!